День української вишиванки

  

 Вишиванка – це наша національна гордість. Ще з сивої давнини відомо, що вишита сорочка є символом здоров’я та краси, оберегом щасливої долі та родової пам’яті. За традицією вишита сорочка передавалася з покоління в покоління, з роду в рід як родинна реліквія. Цей український оберіг пройшов крізь віки й нині символізує чистоту почуттів, глибину безмежної любові до Батьківщини.

     
  Щороку у третій четвер травня відзначають День вишиванки. Вишита сорочка – це щось святе, духовне, сокровенне. Перші вишиванки відігравали не стільки функцію одягу, як, за повір’ями, оберігали їх власників від зла. За народним українським звичаєм до 3 років мама повинна була вишити синові чи донечці сорочку, вкладаючи в неї материнську любов і енергію, аби та захищала малюка. Отож, вишиванка - це не просто одяг, це справжній оберіг. У вишиванках наші пращури різними кольорами та візерунками вчились зашифровувати добру долю, щастя, радість, любов.

     
  У гардеробі сучасного українця також є вишиванка, а то й не одна. З’являтись на публіці у вишитому одязі у наш час також дуже популярно. Ось і маленькі колегіанти в умовах дистанційного навчання не забувають національні символи, традиції та свята нашої Батьківщини. Напередодні святкування щорічного Дня вишиванки першокласники школи №3-колегіуму вирішили підтримати це чудове свято і вбрались в найкращий національний український одяг – вишиванку.

    

 

Я вишию сорочку кольорову
Й по білім світі гордо в ній піду.
У ній зустріну пору світанкову
І щастя світле я у ній знайду.

Прес-центр школи №3-колегіуму