Всеукраїнська конференція,засідання круглого столу «Голодомор 1932-33 рр.».

 Всеукраїнська конференція

 

У 2018 році Україна вшановує 85-ту річницю страшної трагедії українського народу – Голодомору 1932-33 рр. Цю сторінку історії повинен пам'ятати кожен з нас, адже голод був спрямований радянською владою на повне винищення українського селянства. Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького 8 листопада організував засідання круглого столу «Голодомор 1932-33 рр.». На конференції була присутня наукова еліта історичної науки України - дослідники вище зазначеної проблеми. Засідання розпочалося з виступу ректора Черевко О.В. та директора інституту історії та філософії Земзюліна Н. І. Науковці у своїх доповідях зазначили масштабність проблеми та продемонстрували документальний фільм, який містив свідчення про геноцид українського народу.

  

            На конференції були присутні професори різних університетів України, і серед них – професор Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського Ганна Тимофіївна Капустян. Ця жінка перша з експедицією у 1993 році поїхала у Москву та зустрілася з російськими істориками для того, щоб змінити історичну дійсність стосовно питання Голодомору 1932-33 рр. в Україні. У Москві  Ганна Тимофіївна виступила з доповіддю та прийняла на себе всі негативні коментарі російських дослідників. Така людина викликає лише захоплення, саме за цей вчинок Ганна Капустян була нагороджена у 2008 році Орденом святої Ольги та отримала звання почесного громадянина України.

            Також варто зазначити, що окрім історичного усвідомлення проблеми, присутнім було дуже цікаво послухати думку психологів. Фахівці зазначили, що трагедія 1932-33 рр. безпосередньо відобразилися на свідомості сучасного покоління.

            Учасником конференції з доповіддю «Міжнародне визнання голодомору 1932-33 рр.» стала вчитель історії та правознавства школи №3-колегіуму Анастасія Шаматова. Її виступ доповнив професор Чабан А.Ю., який є членом Національної Академії наук України та фахівцем у міжнародному сприйнятті проблеми. Дискусія науковців була дуже цікава та змістовна.

 

Анастасія Шаматова,

вчитель історії та правознавства школи №3-колегіуму