Моє захоплення - наука

 Моє захоплення - наука

            Традиційно в грудні місяці учні школи №3-колегіуму брали участь у І етапі  конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН. Цього року на розгляд журі було представлено 25 робіт у 21 секції.

            Слід відзначити, що найбільший інтерес в учнів виявився до проведення досліджень у відділеннях: літературознавства, фольклористики, мистецтвознавства; філософії та суспільствознавства – по 6 учасників; мовознавства, хімії та біології – по 4.

               Визначено учнів, роботи яких будуть представлені для захисту на обласний конкурс. Всього – 16 конкурсантів, з них 2 учнів: Дарина Яблонська (10 клас) та Катерина Терещенко (11 клас) будуть захищати по 2 роботи у різних секціях (англійська мова та всесвітня історія і правознавство та психологія відповідно).

 

 

               Позитивним є те, що роботи, подані на конкурс, відзначалися актуальністю, науковістю, повнотою розкриття тем, аргументованістю висновків, творчістю, науковим стилем і грамотністю виконання, якістю оформлення. Адже юні науковці - прихильники літератури, фольклору та мистецтва – досліджували біблійні мотиви в творчості різних митців, значення дитячих спогадів у житті людини, блоґерство, творчість смілянських вишивальниць, зокрема і творчість нашого ветерана Тамари Зеленецької, представили власну творчість (Юлія Литвин). Юні дослідники у галузі філософії та суспільствознавства визначили роль шкільної бібліотеки в освітньому просторі Нової української школи, комунікативні можливості лайфхаку, історичне значення томосу, шукали шляхи подолання агресії серед підлітків, засоби  протидії домашньому насиллю в Україні. Дослідники мови – української та англійської – досліджували сучасну антропологію української мови, лінгвістичні аспекти афроамериканської англійської, можливості використання сучасних Інтернет-ресурсів для удосконалення письмової англійської. Юні знавці історії розкрили роль жінки України в ІІ Світовій війні та відцентровані тенденції у Іспанії. Юні математики, знавці комп’ютерних наук та фізики дослідили сутність кредитів та умови найвигідніших з них, розкрили особливості побудови графіків функцій в табличному процесорі Microsoft Excel, особливості розв’язування рівнянь і нерівностей, що містять змінну під знаком, розрахували необхідну кількість  води для нормального функціонування організму людини. Юні хіміки, біологи та екологи, географи, психологи дослідили вплив пірогенного фактору на структуру біоценозу, вплив вітаміну В1-тіамін на здоров’я людини, вплив комп’ютера та мобільного телефону на зір підлітка, оцінили  вітровий потенціал в Черкаській області на прикладі м.Сміли, здійснили психолого-педагогічне дослідження впливу професійного стилю вчителя на успішність учнів в умовах Нової української школи.

      Юним дослідникам – знавцям природничо-математичних наук допомогли у дослідженнях віртуальні лабораторії Еinstein.

       Зараз наші переможці готуються до обласного конкурсу-захисту наукових робіт. Тож побажаємо їм усім успіхів і перемог!

Олена Золотоверха,

 

заступник директора з науково-методичної роботи школи №3-колегіуму